Weet jij al wat wingsurfen is?

Nederland is uitermate geschikt voor watersporten. Zo staat er vaak voldoende wind en zijn we voor een groot deel omringd door water. De afgelopen periode hebben we veel warme dagen gehad, tijdens deze warme dagen trekken veel mensen naar het strand. Ook voor veel watersporters was het weer de afgelopen maanden ideaal om hun sport te beoefen. Waar veel watersporters wind- en kitesurfen is er sinds enkele jaren ook een geheel nieuwe watersport ontstaan: Wingsurfen. Voor de echte watersporter is wingsurfen al een bekende sport, de gemiddelde Nederlander zegt het niets.

Dit is wingsurfen

Wingsurfen is een nieuwe watersport die veel wegheeft van kitesurfen en windsurfen. Waar je bij kitesurfen jezelf op een board voortbeweegt doormiddel van een vlieger (kite) doe je dit bij windsurfen met een groot zeil die met een mast vastzit aan het board. Bij wingsurfen is dit weer anders. Met een losse wing, soort van vlieger, dichtbij je lichaam beweeg je jezelf voort. Doordat de wing voor een groot gedeelte gevuld is met lucht is deze relatief licht. Met de wing van je wind waardoor je snelheid maakt. Sturen doe je door de wing van richting te veranderen. Omdat wingsurfen een nieuwe sport is, vraagt het wel wat geduld om onder de knie te krijgen.

Zo maak je wingsurfen nog uitdagender

Voor de meeste watersporters kan het niet gek genoeg. Om wingsurfen nog uitdagender te maken, kan onder het board een foil plaatsen. Een foil is een soort van vin wat onder het board in het water hangt. Wanneer je snelheid begint te maken, zorgt de foi ervoor dat je met board en al uit het water stijgt. Bij voldoende snelheid zweef je als het ware boven het water in plaats van op het water. Dit is een compleet nieuwe manier van watersporten die je moet geprobeerd hebben.

Zo leer je wingsurfen

Voor de ervaren watersporter hoeft wingsurfen niet ingewikkeld te zijn. Het is een kwestie van balans vinden en voldoende wind vangen met je wing om voorruit te kunnen. Na een paar keer oefenen hebben de meeste ervaren surfers het al onder de knie. Voor de wat minder ervaren surfers wordt aangeraden om eerst een aantal lessen te volgen. Zo heb je in Nederland veel watersportscholen waar je naast windsurf les ook wingsurf les kunt volgen.

Scroll naar top